برترین شرکتهای آسیایی
امسال در اولین فهرستی که بیزینس ویک برای رتبه بندی کارآمدترین شرکت‌های آسیایی ارائه کرده است، شرکت‌های تولید کننده انرژی و منابع طبیعی گوی سبقت را از سایرین ربوده‌اند.
در شرایطی که قیمت نفت کشورهای آسیایی که خود تشنه انرژی هستند در محدوده 60 تا 70 دلار در نوسان است، جو پرهیاهویی بر شرکت‌های نفت و گاز منطقه حکمفرما است و همه آنها سعی دارند نفت خود را به خارج از مرزها صادر کنند و ظرفیت پالایشگاه‌های خود را در داخل افزایش دهند.
به همین دلیل است که در تایلند، کشوری که واردات نفت به سرعت در حال رسیدن به 10 درصد تولید ناخالص داخلی آن است، بیشترین درآمدها پس از نخست‌وزیر تاکسین شیناواترا، متعلق به فردی به نام پراسرت بانسامپون است.
این مهندس عمران بی‌رقیب رییس شرکت بی‌تی‌تی است که ارزش آن بالغ بر 7/15 میلیارد دلار می‌شود.
این غول بزرگ انرژی، درآمدهای گزاف خود را مرهون مدیریت با ذکاوت و قیمت‌های روبه افزایش گاز و سوخت دیزلی است.
تنها سود فصل دوم این شرکت که در بانکوک واقع است شاهد افزایش 30درصدی بود و به 449میلیون دلار رسیده است. فروش این شرکت نیز افزایشی 50 درصدی داشته است.
این ارقام تعجبی ندارد چون شرکت پی‌تی‌تی درآمد خود را در زمینه‌های مختلفی از تجهیزات سر چاه نفت گرفته تا پمپ‌های گاز، تامین می‌کند.
شرکت پی‌تی‌تی اکنون با استفاده از سهام خود سعی دارد تجهیزات نفت و گاز خود را گسترش داده و در کشورهای مختلفی از الجزیره گرفته تا عمان مستقر سازد.
پراسرت می‌گوید:‌ ما قصد داریم که حداقل 20درصد درآمدهایمان را از عملیات بین‌المللی پنج ساله خود به دست آوریم.
به دلایل زیادی، شرکت پی‌تی‌تی تنها نمونه‌ای از صدها شرکت خوش اقبالی است که انرژی مورد نیاز برای رشد اقتصادی آسیا را تامین می‌کنند.
وجه تمایز این شرکت تایلندی و معدودی از شرکت‌های دیگر که به عنوان بهترین‌ها شناخته شده‌اند آمادگی آنها برای رشد در آینده از طریق خرید سریع سهام است. چون آنها می‌توانند سود خوبی کسب کنند و بازگشت سرمایه آنها برای سهامدارانشان درحد بسیار مطلوبی خواهد بود.یک استراتژیست مرکز جی‌پی مورگان به نام جوآن گاه، می‌گوید: در مجموع استانداردهای حسابداری و مالی این شرکت‌ها کاملا مطلوب است و خرید سهام آنها برای سرمایه‌گذاران جهانی سود خوبی در بردارد.
بازگشت سرمایه بسیار خوب پی‌تی‌تی منجر به آن شد که نام این شرکت در صدر فهرست بهترین شرکت‌های آسیایی که بیزینس ویک برای اولین‌بار ارائه داد، قرار گیرد. اما فهرست مذکور مجموعه‌ای از شرکت‌های خوب را در بر دارد.
4شرکت برتری که بیزینس ویک در این فهرست 50 شرکت در صدر جدول قرار داده و در مجموع 11 شرکت از 50 شرکت، در زمینه انرژی فعالیت می‌کنند، از جمله پتروچاینا، اویل‌اندنچرال‌گس‌هند و اس‌اویل کره‌جنوبی. نکته جالب این است که هیچ اقتصادی نتوانسته است به تنهایی اکثریت جدول را به خود اختصاص دهد. اما کشور‌های شمال شرقی آسیا جایگاه خوبی دارند و شرکت‌های کره‌جنوبی 5 شرکت از 10 شرکت اول جدول را به خود اختصاص داده‌اند. 11 شرکت از مجموع 50 شرکت هم از کشور ژاپن هستند. گذشته از زمینه نفت و گاز، زمینه‌های دیگری که شرکت‌های نامبرده در این فهرست بدان مشغولند، فولاد، کشتیرانی، ساخت و ساز و الکترونیک است. فهرست بهترین شرکت‌های آسیایی که مشتمل بر 50 نام است، از فهرستی 625 اسمی از شرکت‌هایی که از استاندارد‌های لازم برخوردار بوده‌اند، حاصل شده است. در این رتبه‌بندی از تلفیق معیار‌های مالی چون میزان درآمد و رشد فروش، بازگشت سرمایه و سایر شاخص‌ها استفاده شده است. بررسی شرکت‌ها براساس چارچوب‌های زمانی یک‌ساله و 3‌ساله و عملکرد شرکت‌ها در این دو مقطع زمانی صورت گرفته است.
عرضه‌کنندگان مواد پایه، چه در بانکوک و چه در توکیو به وضوح برندگان برتر این رتبه‌بندی بوده‌اند. سرمایه‌گذاران شانس خود را در گرو سهام این شرکت‌ها گذاشته‌اند، چون آنها نیز می‌دانند که قیمت بالای کالا و مواد، قدرت زیادی به آنها می‌بخشد.
بزرگترین تولیدکننده نفت چین که در فهرست بهترین شرکت‌های آسیا رتبه 2 را به خود اختصاص داده است، عضو جدیدی از نظام نوین انرژی در قاره آسیا است. این شرکت نیز مانند شرکت پی‌تی‌تی در شرایط رشد مضاعف به سر می‌برد. در ماه آگوست این شرکت معامله‌ای 4میلیارد دلاری با یک شرکت نفت و گاز کانادا به نام پترو‌قزاقستان منعقد کرد. همچنین این شرکت قصد دارد 12میلیارد دلار برای راه‌اندازی شبکه جدید لوله که از آسیای‌ مرکزی به پالایشگاه‌های سرزمین اصلی چین کشیده می‌شود، سرمایه‌گذاری کند. رقیب اصلی شرکت پتروچاینا در منابع نفتی جهان، شرکت دولتی هند‌ی اویل‌اند‌نچرال‌گس است که در رتبه‌بندی بیزینس ویک ربته 3 را به خود اختصاص داده است.
این شرکت منابع نفتی سودان و ویتنام را خریداری کرده است.
اما این شرکت روسیه را یکی از مهم‌ترین شرکای خود می‌داند و 20درصد از سهام پروژه 8/12میلیارد دلاری توسعه نفت و گاز طبیعی ساخالین در شرق دور روسیه را خریداری کرده است. در اول اکتبر سال جاری نیز این شرکت اعلام کرد که شروع به عرضه نفت و گاز طبیعی به استان شرقی روسیه، به نام خاباروفسک کرده است و قصد دارد طی سال جاری عرضه همین نفت را به بازار داخلی یعنی هندوستان نیز از سر گیرد. تولیدکنندگان، عرضه‌کنندگان و انتقال‌دهندگان سایر مواد خام هم بخش اعظمی از فهرست 50 شرکت برتر آسیا را به خود اختصاص داده‌اند. در میان آنها تولیدکنندگان ذغال سنگ از جمله شرکت پی‌تی‌رومی ریسورسز اندونزی و شرکت‌های حمل و نقل بار از جمله شرکت حمل و نقل بین‌المللی مالزی و شرکت میتسویی ژاپن به چشم می‌خورند. در میان این شرکت‌های موفق می‌توان تولیدکنندگان فولاد را که موفقیت خود را مرهون رونق صنعت ساخت و ساز و فروش خودرو هستند، مشاهده کرد. مهم‌ترین آنها شرکت فولادی تاتای هند (رتبه پنج) و شرکت پوسکوی (کره جنوبی (رتبه شش) است.
البته شرکت‌های فعال در سایر زمینه‌ها نیز جایگاه خاص خود را در این فهرست داشته‌اند.
شرکت‌هایی چون شرکت‌های مخابراتی و تکنولوژی از این دسته‌اند. شرکت سامسونگ الکترونیکس در فهرست ده شرکت برتر این جای گرفته است، شرکت تولیدی سمیکانداکتور تایوان رتبه یازده و شرکت ای‌یو اوپترونیکس رتبه 13 را به خود اختصاص داده‌اند.
شرکت سامسونگ که بالاترین رتبه را در میان شرکت‌های فعال در زمینه تکنولوژی احراز کرده است، (رتبه 9) توانسته است در زمینه‌های بسیاری دوست و رقیب قدیمی خود سونی را مغلوب سازد. شرکت سامسونگ در ساخت ریز تراشه‌های حافظه و ساخت صفحه تلویزیون‌های مسطح ال‌سی‌دی مقام اول را دارد و چالش جدی را برای شرکت‌های نوکیا و موتورولا در زمینه گوشی‌های تلفن همراه به وجود آورده است.
اگر به فهرست 50 شرکت برتر آسیا دقت کنید، خواهید دید شرکت‌هایی که نامشان در این فهرست آمده است، شرکت‌هایی هستند که فعالیت‌های خود را در بیش از یک زمینه گسترش داده‌اند.
اگرچه برخی از این شرکت‌ها موفقیت خود را مدیون عواملی خارج از کنترل خود هستند، مثل افزایش شدید قیمت انرژی، اما بسیاری از آنها نیز در میدان رقابت به پیروزی رسیده‌اند و با توجه خاصی که به کنترل هزینه‌ها معطوف داشته‌اند، اکنون حتی در میدان رقابت جهانی بسیاری از رقبای اروپایی و آمریکایی خود را به مخاطره کشانده‌اند.
این شرکت‌ها بهترین نمایندگان منطقه‌ای هستند که سریع‌ترین رشد جهانی را به نمایش گذارده است.
50 شرکت برتر قاره آسیا:
1- پی تی تی،2- پترو چاینا ،3- اویل اند نچرال گس، 4- اس اویل،5- تاتا استیل ،6- پوسکو،7- گروه مالی شینهان،8- ال جی، 9- سامسونگ الکترونیک ،10- شرکت حمل و نقل بین‌المللی مالزی،11- سمیکانداکتور تایوان،12- صنایع هون‌هایی ،13- ای یو اوپترونیکس ،14- شرکت فییرو مواد شیمیایی فورموسا،15- میتسویی لاینز، 16- صنایع ریلاینس،17- سی ان ا ا سی ، 18- تاتا موتورز، 19- هیوندای موبیس،20- کوماتسو، 21- های تک کامپیوتر،22- چاینا پترولیوم‌اند کمیکال ،23- تلفن راه دور فیلیپین ، 24- منابع پی تی بومی، 25- شل (فدراسیون مالایا)، 26- صنایع فلزی سامتیومو، 27- پی تی آسترا اینترنشنال، 28- صنایع پتروشیمی تایلند، 29- کوب استیل ، 30- آلومینیوم چین، 31- های‌تک کامپیوتر، 32- تویوتا سوشو، 33- شرکت معدنی ژاپن، 34- فورموسا پلاستیک، 35- صنایع شیمیایی جیلین، 36- لارسن اند توبرو، 37- چاینا استیل، 38- اسپریت ، 39- اینفویس تکنولوژی،40- ال جی فیلیپس ال سی دی، 41- چاینا موبایل (هنگ کنگ)، 42- شرکت پالایشی و شیمیایی سینوپک زنهایی، 43- بانک آی سی آی سی آی، 44- گروه سیمان سیام ، 45 - شرکت پتروشیمی سینوپک شانگهای ، 46- ماتسویی سکیوریتی، 47- یامادا دنکی ، 48- کاواساکی کیسن کایشا، 49- اوریکس، 50- نیپون استیل ژاپن‌